Mіжсезоння: тренування та спортивна екіпіровка

2876
просмотр(ов)

Rate this post

Позаду активний біговий сезон із його насиченим календарем тренувань, забігів та інших спортивних активностей. Наступає міжсезоння з численними примхами погоди, які можуть звести нанівець мотивацію до занять.

Однак не засмучуйтесь! Ми розповімо про основні переваги бігу саме в цей період та розкриємо секрети правильного міжсезонного екіпірування.

Міжсезоння ідеально підходить для збереження та вдосконалення спортивної форми, адже усі умови сприяють загартуванню організму та підтриманню фізичного тонусу. До того ж, за рахунок таких тренувань ви зможете підвищити рівень МСК (максимального споживання кисню), а значить – покращити роботу серцево-судинної системи.

Дотримуйтесь простих правил:

  1. Знижуйте темп бігу – це позитивно впливає на стан серцево-судинної системи та дозволяє підвищити її витривалість. Більшою мірою концентруйтеся на біговій техніці.
  2. Виконуйте вправи на розвиток витривалості – загальної, силової та спеціальної. Тренування на силову та спеціальну витривалість краще проводити у теплому приміщенні (манежі, спортзалі, фітнес-клубі тощо). Завдяки цим вправам підвищується рівень загальної фізичної підготовки та збільшується працездатність усіх груп м’язів. Результат – можливість тренуватися набагато ефективніше та стрімко підвищувати свої спортивні показники.
  3. Зменшуйте обсяг спеціальної бігової та інтервальної роботи, яка впливає на швидкісну витривалість. Швидкісні відрізки по 50-100 м включайте в роботу не більше 1-2 разів на тиждень (за умови, що загалом ви тренуєтесь 3-4 рази на тиждень). Ми рекомендуємо бігати на такі дистанції у теплому приміщенні (манежі, спортзалі, фітнес-клубі тощо) або на вулиці за температури не нижче -10 – -12ºС.

Тренуючись надворі, намагайтеся завжди знаходитись у русі задля уникнення переохолодження та зведення до мінімуму ризиків отримання травм.

Важливим елементом міжсезонних тренувань, у тому числі взимку, є правильно підібране екіпірування, яке не лише зробить заняття безпечними та комфортними, але й стане додатковим фактором мотивації. Сучасні технології дозволяють створити  практичний спортивний одяг, одночасно стильний та лаконічний.

Рекомендуємо взяти до уваги наступне правило: взуття обирайте залежно від покриття дороги, а одяг – відповідно до погоди та інтенсивності тренувань.

Врахуйте ряд особливостей:

  1. Для бігу під час снігопаду, за наявності щільного сніжного покрову або намерзлого льоду віддайте перевагу взуттю із яскраво вираженим протектором – така модель забезпечить стійке зчеплення та знизить ризик проковзування (наприклад, Alphabounce Zip).
  2. Обираючи верхній одяг для бігу, пам’ятайте про головний критерій – багатошаровість. Це дозволить регулювати теплообмін під час бігу та уникати переохолодження. Ми розповімо про три основні шари, комбінувати які ви зможете залежно від погодних і температурних умов:
  • Базовий шарвідводить від тіла вологу. Віддавайте перевагу моделям із синтетичних тканин, які не вбирають вологу та щільно прилягають до тіла (наприклад, термобілизну лінійки ClimaHeat або ClimaWarm, лонгслів з додаванням вовни «Меріно»).
  • Середній шар – утримує тепло. Тут також слід обрати синтетичний одяг, але той, що пропускає вологу назовні (наприклад, флісові кофти з лінійки ClimaWarm).
  • Зовнішній шарзахищає від непогоди та відводить зайву вологу. Віддайте перевагу моделям курток з мембранних та вітрозахисних тканин (наприклад, куртки з лінійки Response, SupernovaTokyo).
  1. Спортивні брюки мають зберігати тепло та забезпечувати вентиляцію і при цьому не заважати бігу. Ми рекомендуємо обирати утеплені тайтси або спортивні вітрозахисні брюки (наприклад, брюки з лінійки Response).
  2. Аксесуари – необхідна складова екіпірування для комфортного та безпечного бігу. Аби захистити відкриті ділянки тіла, одягайте шапку, рукавички, високі шкарпетки. Для утеплення шиї використовуйте бафф або шарф.
  3. Важливим аксесуаром для контролю ефективності тренувань є пульсометр – він дозволить відслідковувати ЧСС та коригувати навантаження. Рекомендуємо придбати якісний пристрій, який забезпечить стабільну роботу в умовах холоду.

Не забувайте: тренування у міжсезоння стануть набагато цікавішими та різноманітнішими з командою однодумців adidas runners Kyiv!